Fakta om Lillehammer

Fakta om Lillehammer

lillehammer

Siden de olympiske vinterleker ble arrangert her i 1994, har Lillehammer vært hele landets OL-by, og svært mange har gode minner herfra. Statusen som OL-arrangør har også gjort at byen fortsatt den dag i dag – i skrivende stund hele 20 år siden arrangementet – tiltrekker seg turister fra utlandet. Med en beliggenhet sentralt i landet nede i Gudbrandsdalen har Lillehammer et stabilt klima, med varme somre og kalde vintre. Med 27 000 innbyggere er det en forholdsvis liten by, som mange kjenner kun som «stoppestedet langs E6».

Generelt om Lillehammer

Lillehammer er den største byen i Gudbrandsdalen, og E6 passerer like forbi sentrum av byen. Det gjør at mange turister og forbikjørende velger å legge et opphold til byen, som foruten om å være kjent som OL-by, har mange attraksjoner både i form av familieparker og naturlige severdigheter. Her kan man boltre seg i det mektigste av norsk natur, eller kjøpe seg fiskekort og fiske i eleven. Byen er også svært attraktiv på vinterstid, som med et stabilt klima og svært mange nedfarter tiltrekker seg tusenvis av alpinkjørere hvert eneste år.

Historie

I nærmest hele sin historie og opp mot midten av 1800-tallet har Lillehammer vært et lite tettsted i Gudbrandsdalen, der innbyggerne stort sett har drevet med jordbruk og gårdsdrift. Ut mot slutten av 1800- og 1900-tallet vokste byen stadig, og er i dag en viktig transportby. Både jernbane og E6 passerer like gjennom byen, og de fleste som skal nordover kjører forbi Lillehammer. Følgelig tjener mange sine penger på turisme og servicenæring, mens det tidligere far mye møbelproduksjon og annet fabrikkarbeid i området.

Turist i Lillehammer

Som turist i Lillehammer kan man få en variert ferie. Den unike naturen byr på mange opplevelser, og man kan utfordre seg selv på alt fra terrengsykling til elvefiske og padling. Hunderfossen Familiepark er også et populært reisemål for familier. Det samme er Hafjell, som på vinterstid tiltrekker seg tusenvis av ski- og snowboardkjørere hvert eneste år. I sentrum av Lillehammer er det mange museer, og man bør naturligvis stikke innom OL-museet for å lære alt om det store arrangementet som ble avholdt i 1994.